Thursday, March 4, 2010

Recipe: Sotong pulut

Sotong Pulut.


Bahan-bahan:

8 ekor sotong sederhana besar -dibuang kulit dan dicuci bersih.
2 cawan pulut-dibasuh dan direndam di dalam air atau santan.
3 cawan santan.
1/2 inci halia muda dihiris nipis dan panjang.
2 keping manisan kelapa.
2 helai daun pandan.
secubit garam.
16 batang lidi pencungkil gigi.

Cara penyediaan:

1. Sotong yang telah dibersihkan tadi disumbat padat dengan pulut yang telah direndam air/santan terlebih dahulu.
2. Sematkan dengan kepala sotong menggunakan 2 batang lidi pencungkil gigi.
3. Masukkan ke dalam periuk berisi santan.
4. Panaskan santan bersama halia muda selama lebih kurang 10 minit.
5. Masukkan manisan kelapa dan daun pandan.
6. Panaskan sehingga manisan kelapa cair dan pulut masak.
7. Angkat dan hidangkan.