Friday, March 19, 2010

Cream Caramel with laici (Krim karamel berlaici)

Bahan-bahan:
Bahan A:
1/2 cawan gula

Bahan B:
4 sudu margerin
5 sudu gandum
3 sudu susu pekat

Bahan C:
8 biji telur
1/2 cawan gula
1 cawan air
sedikit esen vanila
 
Cara penyediaan:
1. Bahan A dibakar di atas dapur sehingga cair menjadi karamel. Angkat dan tuangkan di dalam bekas.
2. Pukul Bahan B.
3. Pukul Bahan C sehingga kembang.
4. Masukkan adunan B yang telah dipukul tadi ke dalam adunan Bahan C.
5. Kacau sehingga sebati.
6. Curahkan adunan ini ke atas karamel di dalam bekas tadi.
7. Kukus sehingga masak.
8. Angkat dan sejukkan.
9. Hiaskan di atas puding tadi dengan buah laici (Boleh juga digantikan dengan buah lain seperti pic).
10. Sejukkan di dalam peti sejuk. 
11. Sedia untuk dihidangkan.
Selamat Mencuba!