Wednesday, March 24, 2010

My dad's tapioca desert.

 
Bahan-bahan:
Bahan A:
Ubi kayu.

Bahan B:
2 cawan santan.
3 biji telur.
1/2 keping manisan kelapa yang besar.
1 sudu gula.
2 helai daun pandan.
3 ulas bawang merah -dimayang.
1/2 inci halia -dimayang.
2 batang serai -dititik.
Garam secukup rasa.
 
Cara penyediaan:
1. Ubi kayu disagat (memanjang) dan dibentuk bulat-bulat. 
2. Alaskan alat pengukus dengan daun pisang.
3. Letakkan ubi yang telah disagat dan dibentuk bulat tadi di atasnya.
4. Kukus sehingga masak.Angkat dan ketepikan.
5. Santan dan telur dikacau dan dimasak di dalam periuk.
6. Masukkan manisan kelapa dan gula. Kacau sehingga hancur.
7. Masukkan bawang merah, halia, serai dan daun pandan.
8. Masukkan garam secukup rasa.
9. Kacau dan angkat. 
10. Hidangkan bersama dengan ubi yang telah direbus tadi.