Bahan-bahan:
Bahan A:
1 biji beko.
Garam.
Air.
Bahan B:
2 ekor ikan kembung.
6 ulas bawang merah.
2 ulas bawang putih.
1/2 sudu kecil lada hitam.
Bahan C:
1/2 biji kelapa diambil santannya.
Garam secukup rasa.
Bahan D:
2 sudu besar kerisik.
Limau nipis.
1. Beko (seperti gambar di atas) dibakar (sambil dibalik-balikkan kedua belahnya). Bila masak, kulitnya dibuang. Hiriskan isinya nipis-nipis.
2. Gaulkan beko tersebut dengan air garam sekejap. Buangkan air garam tersebut dan celurkan dalam air panas. Angkat dan tapiskan beko tadi. Ketepikan.
3. Ikan kembung dibakar dan diambil isinya.
4. Tumbukkan bawang putih, bawang merah, lada hitam bersama isi ikan tersebut.
5. Sediakan kerisik (kelapa parut digoreng tanpa minyak dan ditumbuk).
6. Masakkan air santan bersama garam sehingga pekat.
7. Gaulkan beko tadi bersama adunan isi ikan, santan yang telah dimasak dan kerisik.
8. Perahkan sedikit air asam limau nipis.
9. Hidangkan.